Mihin Hammashelppi-sovellus sopii?

Hammashelppi palvelu mahdollistaa videoyhteyden hammaslääkäriin – vaivattomasti. Videoyhteydellä toimiva etäpalvelu hyödyntää suurinta tekijää hammashoidossa: visuaalista näkymää suussa. Ilman videoyhteyttä vaivan selittäminen lääkärille voi olla todella työlästä, eikä varsinaista vaivaa voida varmuudella paikantaa.

Parhaiten Hammashelppi soveltuu seuraavanlaisiin vaivoihin suussa:

  • Suun ja kaulan alueen turvotukset
  • Etu ja välihampaiden lohkeamat reikiintymät
  • Poskihampaiden lohkeamat tai suurehkot reikiintymät
  • Tummentumat ja oudot laikut hampaissa
  • Etu ja välihampaiden esteettiset vaivat
  • Ientulehdus ja limakalvojen vaivat
  • Oikomishoidon ja kirurgisten toimenpiteiden kontrollit
  • Hammashoitopelon hallinta

Suun ja kaulan alueen turvotukset

Turvotukset suun ja kaulan alueella liittyvät lähes aina tulehduksiin. Usein syynä on hammasperäinen infektio. Erityisesti alaleuan alueella turvotus on akuutisti hoidettava asia. Jos turvotus on selkeä, etkä pääse samantien hammaslääkäriin voit etäyhteyden avulla olla yhteydessä hammaslääkäriimme, joka voi tehdä e-reseptin tarvittavia lääkkeitä, kuten antibiootteja ja tulehduskipulääkkeitä varten. Antibioottien tehtävä turvotusten hoidossa on ehkäistä infektion leviäminen muualle elimistöön ja sinun täytyy ensitilassa käydä myös fyysisesti hammaslääkärin vastaanotolla. Jos turvotukseen liittyy yleisoireita kuten kuumetta, nielemisen tai suun avaamisen vaikeuksia niin hakeudu välittömästi päivystykseen.

Lohkeamat ja reikiintymät

Hampaasta voi irrota yhtäkkiä pala tai kieli voi hakeutua outoon koloon. Onko hampaassasi hoidontarvetta, entä onko tarve kiireellinen? Voitko kenties tehdä itse jotain lieventääksesi oireita kunnes pääset hammaslääkärin tuoliin?

Näihin kysymyksiin saat vastaukset helposti Hammashelpin etähammaslääkärikäynnin kautta. Hammaslääkärisi voi videouyhteydellä arvioida näkyykö suussa selkeä paikattava lohkeama tai reikiintymä. Samalla voit mahdollisesti saada arvion siitä, että hoituuko hammas pelkällä paikkauksella vai onko syytä varautua laajempaan hoitoon, kuten esimerkiksi juurihoitoon. Joskus voidaan myös visuaalisen näkymän perusteella varmistaa ettei hammasta tarvitse ollenkaan hoitaa.

Tummentumat ja oudot laikut hampaissa

Hampaiden pinta on harvoin täysin tasaväristä. Iän myötä, erityisesti paikattu hampaisto, voi kerätä värjäymää paikkojen saumoihin tai saumoista voi alkaa uusi reikiintyminen. Hammaslääkäri pystyy usein visuaalisen näkymän sekä oireiden perusteella kertomaan onko syytä hakeutua hammaslääkäriin ja kuinka kiireellisesti. Hammashelppi-sovelluksen kautta voit lähettää valokuvia epäilyttävästä alueesta tarkastelua varten.

Esteettiset vaivat

Etu ja välihampaiden esteettiset vaivat ovat helposti konsultoitavissa etänä. Hammaslääkäri voi kertoa ilman fyysistä tapaamista, että mitkä mahdolliset hoidot sopivat sinulle parhaiten. Kyseessä voi olla esimerkiksi implanttihoito tai proteettiset työt kuten sillat, kruunut tai laminaatit. Myös irrotettavan proteesin aiheellisuus on arvioitavissa. Saat etävastaanoton yhteydesäs alustavan arvion mahdollisista hoidosta sekä tietoa kustannuksista. Ennen hoidon aloittamista täytyy kuitenkin käydä fyysisessä hammastarkastuksessa hoitosuunnitelman tekemiseksi.

Ientulehdus, kielen ja limakalvojen vaivat

Suun limakalvoilla voi tapahtua ajoittain muutoksia, joista osa vaati ihoitoa. Erityisesti ientulehdus on yleinen, mutta valitettavan alidiagnosoitu ja -hoidettu vaiva. Ientulehdus ja monet suun ja kielen limakalvojen vaivat eivät tarvitse välitöntä hammaslääkärin hoitoa vaan joitakin vaivoja voi yrittää ensin hoitaa hammaslääkärin antamilla hoito-ohjeilla. Nämä ohjeet sekä mahdollisesti alustavan diagnoosin voit saada etähammaslääkärivastaanotolla.

Oikomishoidon ja kirurgisten toimenpiteiden kontrollit

Jotkut hammaslääketieteelliset toimenpiteet vaativat tiheästi hammaslääkärikäyntiä, joista osa ovat nopeita kontrollikäyntejä. Osa kontrollikäynneistä voidaan korvata etäyhteydellä tehtävään inspektooon. Esimerkiksi leikkaustoimenpiteiden jälkitilaa voidaan tarkastella videoyhteyden avulla.

Hammashoitopelon hallinta

Jos sinulla on vakavaa hammashoitotoimenpiteisiin liittyvää pelkoa niin voit kartoittaa mahdollisne hoidontarpeen ensin etäyhteydellä. Etäyhteyden aikana voit kysyä sinua askarruttavia kysymyksiä ja saat seikkaperäisesti tietää miten kukin mahdollisesti tarpeellinen hoitotoimenpide tehdään.

Lue lisää

Lataa sovellus Applen ja Googlen kaupoista

Kuvia sovelluksesta