Potilastapaus: häiritsevä maitohammas ja asentovirheet

Oikella ylhäällä maitohammas. Pysyvä välihammas sen edessä on liikkunut hieman ylimääräisen tilan takia. Huom. maitohammas jäänyt poistumatta, koska tilalle puhkeava pysyvä välihammas puuttuu synnynnäisesti. Alaleuassa kahdessa hampaassa lievä asentovirhe.

Potilasta oli pitkään askarruttanut pysyvän hampaan puutoksen takia hampaistoon jäänyt maitohammas ja sen mataluus naapureihin verrattuna. Toisella puolella leukaa puuttuu symmetrisesti sama pysyvä hammas ja tilalla on niin ikään maitohammas, mutta maitohampaan korkaeus on sama kuin naapurihampaiden. Alaleuassa potilasta on häirinnyt kahden hampaan lievä asentovirhe.

Hammashelpin välityksellä käytiin läpi syitä tilanteen taustalla, mutta myös mahdollisia ratkaisuja. Potilaan nuoren iän takia häntä opastettiin varautumaan matalaksi jääneen maitohampaan poistoon ja pieneen oikomishoitoon viereisen pysyvän hampaan siirtämiseksi takaisin paikoillleen. Maitohampaan tilalle on syytä asettaa implanttihammas. Hampaan puuttuminen hammasrivistön välistä voi heikentää naapurihampaiden pitkäaikaisennustetta ja mitä nuoremmasta henkilöstä on kysymys niin sitä tärkeämpää asia on hoitaa ajoissa.

Kuvat julkaistu potilaan luvalla*

Lue lisää

Lataa sovellus Applen ja Googlen kaupoista

Kuvia sovelluksesta