Potilastapaus: hammas lohkesi, miten sitä voisi hoitaa?

Potilaan Hammashelppi- sovellukseen lähettämät kuvat ennen videovastaanottoa

Asiakas oli yhteydessä hammaslääkäriimme liittyen etuhampaan lohkeamaan. Hammas on oireeton, mutta vaatii selkeästi hoitoa, mutta mikä olisi paras hoito tässä tilanteessa?

Pyydämme asiakkailta kuvia hampaistosta yleisellä tasolla sekä itse ongelmakohdasta. Hampaistossa kaikki vaikuttaa kaikkeen, ja valokuvien avulla hammaslääkäri saa tarkemmin tutkittavat alueet selville itse videovastaanottoa varten.

Tässä tapauksessa etuhampaan lohkeama on melko kriittinen. Pelkästään valokuvista nähdään, että lohkeaman pohjalla on vielä infektoitunutta hammaskudosta eli defekti tulee preparoinnin (poraamisen) jälkeen menemään vähintäänkin lähelle hampaa hermoydintä – hampaan hoito voi siis vaatia jopa juurihoidon. Potilaalle voidaan tämän konsultaation avulla varata valmiiksi aika, missä voidaan varautua myös juurihoitoon. Yksijuurinen hammas saadaan helposti juurihoidettua yhden istunnon aikana, jota suositellaan myös Käypä hoidossa. Lisäksi potilaalle voidaan suositella jatkossa keraamista kruunua hampaan mekaanisen kestävyyden varmentamiseksi.

Vaikka potilas sai arvokasta tietoa lohjenneen hampaan hoidontarpeesta sekä kustannuksista, niin kuvien avulla saatiin paljon muutakin tietoa. Potilaalla on mesioangulaarisesti osittain puhjenneet alaviisaudenhampaat. Viisaudenhampaan vinosti puhkeaminen ja naapurihampaan taakse kiilautuminen aiheuttaa usein reikiintymisen myös edessä olevaan poskihampaaseen. Valokuvien perusteella on vahva epäily siitä, että alaviisaudenhampaiden edessä olevat poskihampaat ovat mahdollisesti reikiintyneet. Asiaa voi tutkia tarkemmin, kun potilas hakeutuu fyysiseen vastaanottoon.

Lisäksi kuvista havaitaan hammaskiven kertymää alaetuhampaiston ympärille.

Hammashelpin avulla hammaslääkäri pystyi siis yhden hampaan hoidontarpeen selvittämisen yhteydessä kertomaan potilaalle paljon muutakin hänen suun terveydestään ja suosittelemaan tarpeellisia toimenpiteitä ennen, kuin niistä aiheutuu suurempaa terveydellistä haittaa.

Huom.! Tämä on oikea potilastapaus. Kaikkiin julkaistuihin potilastapauksiin on kysytty potilailta lupa.

Lue lisää

Lataa sovellus Applen ja Googlen kaupoista

Kuvia sovelluksesta