Potilastapaus: laaja-alainen toispuoleinen kipu

Kuvakaappaaus videoyhteyden aikana. Havaitaan limakalvon osittain peittämä osittainpuhjennut alaviisaudenhammas d. 48.

Epäspesifi toispuoleinen kipu vaivasi potilasta joidenkin päivien ajan. Kipu ei paikantunut tarkasti mihinkään, mutta oireilua tuntui selkeästi oikealla puolella ja se heijastui sekä alaleuan alueele että jopa korvaan asti. Kipu provosoitui purtaessa hampaat yhteen.

Potilas ei toimittanut vastaanottoon etukäteen valokuvia vaan potilas tutkittiin pelkästään anamneesin ja videoyhteyden avulla. Videoyhteydessä havaittiin osittainpuhjennut viisaudenhammas, joka on selkeästi suspekti oireiden aiheuttaja. Limakalvon osittain peittämä viisaudenhammas infektoituu herkästi, jolloin perikoroniitti voi aiheuttaa vaihtelevasti kipuoireita aina siedettävästä kivusta kovaan särkyyn. Lisäksi havaittiin yläviisaudenhammas, joka oli hieman ylipuhjennut ja näinollen selittäisi kivun provosoituvan purtaessa hampaat yhteen: yläviisaudenhammas puree alaviisaudenhammasta osittain peittävään ärtyneeseen limakalvoon mikä reagoi kipua aiheuttaen.

Videoyhteyden perusteella potilaalle suositeltiin yläviisaudenhampaan poistoa sekä sitä edeltävästi koko hampaiston panoraamakuvausta, jonka perusteella voidaan suunnitella alaviisaudenhampaan poistoa. Samalla tietysti voidaan tutkia onko muuta hoidettavaa.

Lue lisää

Lataa sovellus Applen ja Googlen kaupoista

Kuvia sovelluksesta