Hammastapaturma – mitä sitten?

Hammastapaturma on harvinainen mutta ikävä tilanne omalle kohdalle sattuessaan. Kovakudosvaurio hampaassa ja pehmytkudosvaurio hampaita ympäröivissä kudoksissa voi säikäyttää – ja syystäkin.

Usein kaatumiset esimerkiksi pyöräillessä tai osumat urheilun parissa voivat aiheuttaa tilanteen, jossa on syytä konsultoida hammaslääkäriä. Mitä nopeammin niin sitä parempi. Usemmiten traumatilanne ei aiheuta toimenpiteitä. Joskus hampaat voivat kuitenkin vaurioitua ja olisi syytä pohtia valmiiksi, että mitä siitä seuraa ja miten asiaa voisi parhaiten hoitaa.

Pienen lasten hammastraumoissa voidaan välttyä säikähdyksellä, koska lapsilla hampaat eivät ole vielä täysin kehittyneet. Siten lasten hammastraumoissa hampaat monesti palautuvat täysin normaaliin tilaan. Seuranta ja traumatilanteen jälkeinen arvio on kuitenkin ensiarvioisen tärkeää, koska hampaistossa tilanteen muuttuvat hitaasti ja ongelmat voivat ilmetä lapsuusiän tapaturman jälkeen vasta aikuisena!

Aikuisilla traumat ja erityisesti niistä aiheutuneet hammasvauriot aiheuttavat useammin toimenpiteitä.

Aina ei kuitenkaan ole täysin välttämätöntä lähteä vastaanotolle vaan videoyhteyden avulla voidaan antaa arvio fyysisen vastaanoton tarpeellisuudesta. Hammashelpin avulla voidaan antaa nopeat ensiapuohjeet sekä ohjata potilas heti oikeanlaiselle vastaanottoajalle. Saat samantien kirjattua tapaturman potilasasiakirjoihin, mahdolliset e-reseptit sekä arvion jatkohoidon tarpeesta. Arvio tarkentuu fyysisellä vastaanotolla tarpeellisten tutkimusten jälkeen.

Lataa Hammashelppi valmiiksi puhelimeesi niin saat missä ja milloin tahansa nopean yhteyden hammaslääkäriin!